1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов закон срещу измененията в климата подготвя екоминистерството

Нов закон срещу измененията в климата подготвя екоминистерството

Очаква се работна група към ведомството да започне работа по изготвянето на проектозакона от тази седмица

Eкоминистерството започва работа по закон срещу промените в климата. Законът се очаква да бъде приет до края на 2011 г., каза в петък Боряна Каменова, началник-отдел "Прилагане на европейската политика по изменение на климата" към МОСВ.

Целта е с разписване на нормативната уредба да се помогне на страната да постигне ангажиментите ни по Протокола от Киото за намаляване на парниковите емисии, допълни Каменова. Новото законодателство трябва да регламентира и мерки за промяна на поведението на потребителите и производителите.

Това включва повишаването на енергийната ефективност, намаляване на емисиите от транспорт, преход към нисковъглеродна икономика, каза още експертът. Законът ще регламентира и участието ни в европейската схема за търговия с емисии, в него ще залегнат още основните принципи на съществуващите схеми за зелени инвестиции.

Очаква се работна група към ведомството да започне работа по изготвянето на проектозакона от тази седмица. Освен експерти от ведомството в нея ще участват представители на бизнеса, неправителствени организации, сред които "Коалиция за изменение в климата" и природозащитната организация WWF. Проектозаконът трябва да бъде приет от правителството и да влезе в парламента за одобрение до края на 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.