1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обмисляният от правителството проект "Дестинация Рила" е недопустим

Обмисляният от правителството проект "Дестинация Рила" е недопустим

Това заяви председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов

Председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов заявява в интервю за БТА, че проектът "Дестинация Рила", който правителството обмисля, не работи в полза на развитието на еко туризма и, от гледна точка на Конституцията и законите ни, проектът не трябва да се анонсира, защото е недопустим.

По данни на асоциацията, алтернативният туризъм ще отчете ръст от пет-шест на сто спрямо предходната година, а географията му се разширява.

Припомняме ви, че в края на миналия месец правителството създаде междуведомствена работна група за разглеждане на инвестициония проект "Дестинация Рила". Зад проекта, който ще се осъществява шест години, стоят пет френски компании, готови да инвестират 550 млн. евро.

Предвижда се "Дестинация Рила" да има 20 хиляди легла и да осигурява целогодишен планински туризъм, включващ и планинско колоездене. Курортът ще бъде на площ от осем хиляди хектара. Зоната ще е забранена за автомобили, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева.

Има решение на общините на Сапарева баня и на Самоков за подкрепа на строителството. За председател на работната група е определен заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.