1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Добрич ще дава разрешения за проучване и добив на шистов газ само след референдум

Община Добрич ще дава разрешения за проучване и добив на шистов газ само след референдум

ОС не насрочи конкретна дата и бюджет за подобно гласуване, протестите на гражданите продължават

Общинският съвет на Добрич прие днес, 20 септември, предложението на кмета Детелина Николова разрешение за проучване и добив на шистов газ в община Добрич да се дава само след провеждане на референдум. Не беше уточнена дата за подобно гласуване, нито пък отправеното предложение референдум да се проведе на 27 ноември т.г. беше придружено с определен бюджет. Две от общинските комисии настояваха да се наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, но стана ясно, че това не е в правомощията на ОС, а само на Народното събрание.

Гражданска инициатива „Добрич против добива на шистов газ” изразиха своето недоволство от взетото решение от страна на общинските съветници, тъй като то измества решаването на проблема в бъдеще. Освен това община Добрич е само една от осемте добруджански общини, които могат да бъдат потърпевши от решението на Министерски съвет от юни, с което се дава съгласие компания „Шеврон” да проучва за находки на шистов газ в Североизточна България.

Затова Гражданска инициатива „Добрич против добива на шистов газ” ще търси съдействие от депутатите от Добричка област. Жителите на добруджанския град ще искат от своите народни избраници прокарване на закон за забрана проучването и добива на шистов газ, стана ясно на протестен митинг. Писмото до депутатите ще бъде придружено от подписка. Според Инициативния комитет населението не е информирано за реални екологични последици. Все още жителите на Североизточна България не са наясно какви са рисковете за здравето им и околната среда. Опасността от увреждане на почви и води в житницата на България е реална, алармират те.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.