1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очакват се повишения на речните нива

Очакват се повишения на речните нива

Над Западна България ще има превалявания от дъжд, в отделни райони придружени с гръмотевици

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения: през деня на 10.08.2023 г. във водосбора на река Искър (р. Удрина), във водосбора на река Марица (р. Крива), във водосбора на река Места (р. Бяла Места).

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива в горните части на водосборите на реките западно от Янтра, планинските притоци на река Марица и в Западнобеломорски басейн,  предупреждават от МОСВ. По-съществени ще са повишенията в планинските части на водосборите.

Облачността ще е променлива, над Западна България често значителна и на много места там ще има превалявания от дъжд, в отделни райони придружени с гръмотевици. В Източна България ще има повече слънчеви часове и ще е почти без валежи. Ще продължи да духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от север североизток. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София около 24°.
Над планините в Западна България ще преобладава облачно време с превалявания от дъжд. На отделни места ще има и гръмотевична дейност. В планините на изток облачността ще е променлива и само на отделни места ще
превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра около 11°.
 
Над Черноморието облачността ще е променлива. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от север североизток.
Максималните температури ще са между 25° и 29°. Температурата на морската вода е 22 25°, на север от нос Калиакра около 15°. Вълнението на морето ще е предимно 3 бала.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.