1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Опасните метеорологични явления ще зачестяват

Опасните метеорологични явления ще зачестяват

Това предупредиха от Световния фонд за дивата природа

Опасните метеорологични явления, като силни проливни дъждове или анормални горещини, ще се срещат в бъдеще все по-често. Това предупредиха от Световния фонд за дивата природа, пише руският вестник „Взгляд”.

„Явления, подобни на неочаквано мащабни наводнения заради колосални дъждове, или аномални горещини, които днес са крайно редки, в бъдеще ще се срещат все по-често по цялата Земя. Това е свързано с антропогенното въздействие на климата на планетата, в резултат на което става разбалансиране на климата. По оценки на експерти, в близките 20 години ще се наблюдава увеличение на честотата на опасните метеорологични явления четирикратно. Например, към момента броят на такива явления в сравнение с 1960 г. се е увеличил няколко пъти”, казаха от Фонда.

За съжаление да се предскаже честотата на възникване на подобни опасни явления засега е възможно само по отношение на горещините и силните валежи, отбелязва actualno.com.

По мнение на експертите, руските власти трябва да започнат подготовка за преодоляване на последствията от подобни явления, за да минимизират тяхното негативно въздействие върху човека.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.