1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Осем нови квартала на Банско ще бъдат подложени на екологична оценка

Осем нови квартала на Банско ще бъдат подложени на екологична оценка

Снимка:

Някои от кварталите граничат с Национален парк „Пирин“

Коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ приветства решението на министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева. Припомняме, че тя отмени решение на регионалната екоинспекция в Благоевград, свързано със застрояването на Банско. Инспекцията бе одобрила застрояването нови 2600 декара без екологична оценка. Очаква се застроената площ на новите осем селищни образувания да достигне до 3 млн. кв. м., от която 750 000 кв.м. вече са построени.

Отмененото решение можеше да доведе до това обитателите на Банско да стигнат до 60 хиляди души в пиковите моменти. Трябва да обърнем внимание на факта, че новата пречиствателна станция на града е с капацитет за около 30 000 еквивалент жители, казват специалисти.

Някои от новите квартали граничат с Национален парк „Пирин“. Замислено е в един от тях да се сложи и долна станция на неразрешената втора кабинкова линия за ски зона Банско.

През последните години Банско се разрастна и стана курортен комплекс с около 20 хиляди легла. Всъщност при построяването си Ски зона Банско е била разчетена за около 9000 души. През 2000 г. Министерство на околната среда и водите с решение по Оценка за въздействие върху околната среда за съгласуване на териториалнио-устройствения план на ски-зона Банско  постави условие да не се увеличава легловата база в общината.

Натискът да се позволи застрояване на Национален парк „Пирин“ се увеличава. Вместо да забранява изрично посегателства над Пирин, готвеният нов план за управление на парка предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина, възмущават се от неправителствените организации.

Към момента тече международна кампания за опазването на Национален парк „Пирин“, като всеки може да разпише подписката

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.