1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 2015 г. климатът на север ще започне постепенно да се променя в посока към захлаждане

От 2015 г. климатът на север ще започне постепенно да се променя в посока към захлаждане

До този извод стига специалистът от японската Национална агенция за морски изследвания Мототака Накамура

От 2015 г. климатът на север ще започне постепенно да се променя в посока към захлаждане. До този извод стига специалистът от японската Национална агенция за морски изследвания Мототака Накамура.

Японският учен анализира промените в температурата на водата на повърхността на Гренландско море от 1957 г. насам и съпоставя тази информация с измененията в световния климат за същия период.

„Колебанията в температурата на Гренландско море са добър индикатор за измененията в посоките на топлите и студените течения в Атлантическия океан, които се случват средно веднъж на 70 години”, отбелязва Накамура.

В резултат на това той успява да изясни, че поредният цикъл на затопляне на климата в момента завършва и към средата на настоящото десетилетие ще се смени с нова тенденция към захлаждане.

Мототака Накамура предупреждава, че в неговия модел не е взет под внимание парниковият ефект върху глобалното затопляне. „Сега ни предстои да определим, как човешката дейност влияе върху процеса на изменение на климата”, посочва изследователят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.