1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От Национален парк „Пирин" ще вземат мерки спрямо нарушителите на закона

От Национален парк „Пирин" ще вземат мерки спрямо нарушителите на закона

Забранено е карането на моторни превозни средства извън определение за това места

Има забрана за карането на ски и сноуборд извън маркираните писти и трасета според разпоредбите на Плана за управление на Национален парк "Пирин", припомнят от Дирекция Национален парк „Пирин” към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предаде Агенция „Фокус”. Според същите разпоредби е забранено и карането на моторни превозни средства извън определение за това места и осъществяването на каквито и да било дейности, които са източник на шумово замърсяване, създаващо пречки за пълноценен отдих или нарушаващо нормалните условия в местообитанията на животинските видове, населяващи територията на Национален парк "Пирин".

След  направените от експерти на дирекцията проверки в интернет пространството се констатира, че в сайтовете на голяма част от туристическите фирми, ски училища и други фигурира предлагането като услуга извън пистовото каране на ски и сноуборд, разходки с моторни шейни, джипове, АТВ и други. Тези дейности са в разрез със статута на Националния парк, разпоредбите на Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Поради това следва всички физически и юридически лица, предлагащи тези услуги, да преустановят своята дейност в тази посока и незабавно да променят текстовете в своите интернет страници в съответствие с разпоредбите на Плана за управление на Национален парк "Пирин". В противен случай след 12 февруари Дирекция Национален парк „Пирин" ще бъде принудена да предприеме необходимите мерки, съгласно българското законодателство, съвместно с органите на МВР и Прокуратурата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.