1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха нови пчелни видове в центъра на Торонто

Откриха нови пчелни видове в центъра на Торонто

Откритата от Джейсън Гибс пчела е нова за науката

Джейсън Гибс, докторант на Нюйоркския университет, е открил нов пчелен вид една сутрин, докато отивал към лабораторията си. По този начин е приключило изследване, което проучвало 84 вида пчели от семейство Lipotriches в Канада. Деветнадесет от тези видове, включително и откритата от докторанта пчела в центъра, са нови за науката.

Проучването на Гибс ще помогне на учените да следят пчелното разнообразие, опознавайки биологията на опрашването и развитието на социалното поведение при насекомите. Също така се очаква от вида Taxonomists, чиято анатомия (морфология) Гибс старателно разглежда, пчелите от видовете Lipotriches и Taxonomists да притежават много различни белези едни от други.

Пчелите са отговорни за опрашването на много диви цветя, както и на голяма част от земеделските култури. Една от всеки три хапки от храната, която ядат хора, включително и в някои месни продукти, зависи от опрашването на пчелите. Пчелите от вида Lipotriches често опрашват плодове, зеленчуци и цветя в градините в Торонто.
Тези от вида Lipotriches, наричани още „пчели на потта” (потта е силно привличаща за тях), могат да са по-малки от 4 мм дължина и имат метално-подобни маркировки и събират до една трета от прашеца на цветята в Канада, посочва изследване.
Въпреки техният брой и значението им като опрашители, „потните” пчели остават сред най-трудно разпознаваемите за вида. Това е така, може би, защото еволюират бързо и се появяват  за първи около 20 милиона години. Изследванията на Гибс значително подобряват прогнозата за популацията на този вид.

Тези пчели са морфологично монотонни. Те са кошмар за изследване, защото физическите им характеристики, техните морфологии, са много сходни при различните видове. Никой не е бил в състояние да ги идентифицира досега, въпреки че тези пчели вършат наистина много работа."Важно е да бъдат проучени като видове, защото ако ние не знаем какви пчели имаме, не знаем какво печелим или губим”, заявява Гибс.

Той е разгледал десетки хиляди отделни пчели в продължение на около четири години - от собствените и чужди колекции, както и от исторически, намиращи се в музеи. За идентифициране на пчелния вид, той първо ги е сортирал въз основа на морфологични проучвания, след което направил опити с ДНК. На последно място, внимателно преразгледал физическите характеристики на пчелите, за да привлече още фини разграничения между тях и да идентифицира вида.

През 2010 г. Джейсън Гибс получи награда от Нюйоркския университет. Изследователят, професор Лорънс Пакър, ще продължи изследванията си тази есен в университета Корнел. Той работи по подобни изследвания за същия вид пчела в източната част на Съединените щати и Мексико.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.