1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха живот в най-дълбоката точка на Европа

Откриха живот в най-дълбоката точка на Европа

Изследователи от Абърдийнския университет за пръв път успяха да заснемат риба и скарида на 5111 метра под нивото на Средиземно море

Изследователи от Абърдийнския университет (Великобритания) за пръв път успяха да заснемат риба и скарида в най-дълбоката точка на Европа, разположена на 5111 метра под нивото на Средиземно море, съобщи РосБизнесКонсалтинг.

Консорциумът KM3NeT изследва най-дълбоката точка в Европа, тъй като планира да разположи на дъното на морето неутринен телескоп. Големият му масив от датчици ще регистрира светлинни трептения, предизвикани от високоенергийно неутрино. Източник на тези елементарни частици са гама-барстери, свръхнови и сблъсък на звезди.

Международна група учени изследва живота на дъното на морето, който може да попречи на работата на телескопа. Разглежда се възможността да бъдат създадени съпътстващи мини-обсерватории за изучаване на морската биология. Падината Инус (Oinousse) е разположена югозападно от полуостров Пелопонес.

Томас Линли от Абърдийнския университет разказва, че камерата е потъвала два часа, преди да докосне дъното. А до момента, когато се е издигнала на повърхността, са изминали 16 часа. През първите минути на дъното камерата е заснела скаридата Acanthephyra eximia. След около три часа в обектива е попаднала рибката от вида Coryphaenoides mediterraneus.

Досега учените не предполагаха, че тя може да обитава такива дълбини. Линли обаче напомня, че не съществува такава дълбочина, на която да е открит живот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.