1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Panda Labs на WWF събра млади предприемачи и изобретатели от няколко държави

Panda Labs на WWF събра млади предприемачи и изобретатели от няколко държави

Десетки ученици и студенти от България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора обмениха идеи на форум в София

Млади предприемачи, природозащитници и изобретатели от няколко балкански държави се събраха в София на регионална конференция, организирана от програмата на WWF за иновации – „Panda Labs младежи за справедлив преход“. Над 55 ученици и студенти от България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора на възраст между 15 и 24 години, както и техните преподаватели и ментори, бяха поканени и взеха участие във форума.

Присъстващите бяха селектирани сред най-силните участници в седем хакатона, състояли се в четирите държави през изминалата година. Представителите от България взеха участие в двата хакатона на WWF, проведени през лятото и посветени на един от най-наболелите проблеми у нас – бъдещето на енергията. Хакатоните завършиха с десетки свежи идеи, свързани с развитието на въгледобивните райони на България, които могат да променят начините ни за производство и консумация на енергия.

На регионалния форум участниците от всички държави презентираха своите идеи, разработени прототипи, схеми на изпълнение и очаквани резултати. А те бяха най-различни – от термална изолация за къщи, направена от рециклирана пластмаса, през еко-селище в стара въглищна мина до вертикални градини по градските фасади. Младежите също така обмениха знания, опит и добри практики от своите държави и създадоха неформален онлайн хъб, за да продължат да си взаимодействат и в бъдеще и да дискутират различни проблеми и предизвикателства пред региона.

Експертен екип от WWF, начело с ръководителя на програма „Климат и енергия“ Апостол Дянков, запозна участниците с актуалните предизвикателства пред въглищните райони в страната и подчерта огромното значение на декарбонизацията от екологична и икономическа гледна точка. В конференцията се включиха представители на младежката програма към WWF ПанГеа, сформирана за овластяване на будни, ентусиазирани и отдадени на природата и иновативните практики млади хора.

„Хакатоните са част от младежката платформа за иновации на WWF Panda Labs, която през изминалата година събра и обучи над 200 младежи. Това лято тя се завърна с ексклузивен семестър с фокус върху справедливия енергиен преход и развитието на въглищните райони. Семестърът се проведе едновременно в България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора, насърчавайки възобновяемата енергия, енергийната ефективност, кръговата икономика и решенията за смекчаване и адаптиране на климата“, сподели Виктория Табакова, координатор програма „Младежка ангажираност“ във WWF.

Тази година платформата, чрез програмата „Panda Labs младежи за справедлив преход“, се концентрира върху активната работа с млади хора от регионите на въгледобив чрез провеждане на поредица от обучения, хакатони, мрежови събития, регионални срещи и кръгли маси. В рамките на програмата поне 100 гимназисти и 50 студенти от всяка страна ще бъдат обучени да разработват устойчиви, иновативни бизнес решения и зелени старт-ъпи в местните общности. Основната цел на WWF България и неговите партньори от WWF Сърбия, Junior Achievement България, ECO-TEAM Черна гора и Junior Achievement Македония е да подпомогнат полагането на основите на едно отговорно бъдеще в регионите, където това е най-належащо.

„Бъдещето на енергията“ е част от иновационната програма Panda Labs Junior for Just Transition и се осъществява с финансовата подкрепа на EU Climate Change Initiative (EUKI) и на Германското федерално министерство по икономическите въпроси и борбата с климата. Научете повече за семестъра „Бъдещето на енергията“ тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.