1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Панорамен асансьор за 5 млн.лв. се изгражда във Велико Търново

Панорамен асансьор за 5 млн.лв. се изгражда във Велико Търново

Съоръжението ще е с височина около 100 метра

Панорамен асансьор за 20 души ще качва туристи до търновския хълм Трапезица, където се вдига втора крепост. Трасето за подемното съоръжение вече се прави, след като Министерството на културата съдейства за финансирането на проекта, който е за близо 5 млн. лв. Съоръжението ще е с височина около 100 метра. То трябва да бъде завършено най-късно догодина, след като вече се подготвя теренът за него, пише в. "Борба".

Изкачването ще започва от железопътната гара Трапезица, която от няколко години не е действаща. В района й се оформя специален паркинг, на който ще спират автобусите с туристи. Целта е да се разтовари и градът от превозни средства. Посетителите ще се качват в кабинката и ще се изкачват на върха на хълма в близост до археологическата база, която вече е направена и в която ще се разположи експозиция с находки от Трапезица.

Така Царевец като най-посещаван туристически обект ще има сериозен съперник в лицето на Трапезица. Новоразкритите крепостни стени и съоръжения, жилищни сгради и църкви да бъдат поетапно консервирани и реставрирани, а асансьорът ще има ефектно художествено осветление заедно с части от хълма.

Преди дни стана ясно, че влакче, музей и нов площад под Царевец ще бъдат направени с проект за 6,2 млн. лв. Парите идват по ОП „Регионално развитие”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.