1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първи стъпки за забраната на определени вещества в козметични продукти, детски играчки и хранителни опаковки предприема ЕК

Първи стъпки за забраната на определени вещества в козметични продукти, детски играчки и хранителни опаковки предприема ЕК

Веществата, които застрашават хормоналната система не може да има максимално допустими граници

Първи стъпки за забраната на определени вещества в козметични продукти, детски играчки и хранителни опаковки предприема Европейската комисия. Целта е тези опасни за здравето съставки да бъдат обхванати по-добре от законодателството.

Ендокринните дисруптори са вещества, които увреждат хормоналната система на човешкия организъм, но за тях все още не се знае достатъчно, признават от Европейската комисия. Затова тя смята да подкрепи финансово научните изследвания в областта, с цел след това евентуално да наложи забрани. При препаратите за растителна защита вече има определени критерии, подобни на препоръчаните от Световната здравна организация.

За разлика от други вредни вещества, при тези, които застрашават хормоналната ни система не може да има максимално допустими граници, смятат експертите. Подобни вещества би трябвало да са забранени, като в рисковата група влизат най-вече човешките ембриони, както и малки деца и подрастващи. Засега обаче няма точни научни данни как точно действат дисрупторите в тези случаи. Затова стратегията на Европейската комисия е да намали излагането на младежи и бременни жени на влиянието на ендокринни дисруптори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.