1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петото издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“ приключва днес

Петото издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“ приключва днес

Последна възможност да подкрепите своя фаворит

В петото издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“ бяха получени общо 34 номинации за обичани от хората дървета, но до финалния кръг достигнаха само 10. Победител сред тях ще бъде дървото, събрало най-много гласове в своя подкрепа в онлайн гласуването, което продължава до 24:00 ч. на 31 октомври 2014 г. на интернет страницата на фондацията. Във финалните дни броят на гласовете ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненада.

За разлика от предишни издания на конкурса, в които преобладаваха дървесни видове като дъб и чинар, които традиционно са вековни, тази година финалистите представят изключително пъстро множество – благун и космат дъб, чинар и черница, бял бор и круша „водник“, и черна топола, за запазването на който вид се полагат сериозни усилия в европейски мащаб. Всички те ни напомнят за огромното биоразнообразие и красиво зелено богатство у нас и за дълга ни да се отнасяме с повече отговорност и грижа, за да остане и след нас. Това е и целта на конкурса „Дърво скорен“ – да докосне сърцата ни с чисто човешки истории, обвързващи незабравими мигове от живота с ценени от нас дървета. Да ни припомни за забравените случки от детството, прекарано в игра под клоните на дървото в двора, за глъчката на селските събори и хорá, виещи се под широката сянка на разлистилата се корона, за отминали и значими исторически събития, споменът за които е стаен в безмълвните стволове на някой столетник...

Победителите във всички пет категории на конкурса ще бъдат обявени на церемонията по награждаване, която ще се проведе в края на ноември в София. На нея ще станат известни както резултатите от гласуването, така и отличените от журито дървета в допълнителните категории „Млад природолюбител”, „Дърво с бъдеще” и най-новата – „Дървото на нашето семейство“. Участниците в конкурса, номинирали дърветата-победители, ще получат награди, осигурени от партньорите на инициативата, а дървото, спечелило титлата „Дърво с корен 2014“ ще получи спрециализиран преглед и грижа от експерт. То също така автоматично става финалист в международния конкурс
„Европейско дърво на годината 2015“, където ще се съревновава с дървета от още 12 държави. Надяваме се, че там, с подкрепата на цяла България, ще успее да представи страната ни достойно така, както го направи Старият бряст в Сливен, носител на приза „Европейско дърво на годината 2014“.

Конкурсът „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда със съдействието на Адвенчър нет, National Geographic България, NG Kids България, социална мрежа Ятото и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.