1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петролният разлив в Негев е причинил неизчислими щети

Петролният разлив в Негев е причинил неизчислими щети

Природозащитниците смятат, че почистването този нефтен разлив ще струва повече от 7,6 милиона долара

Петролните разливи са опустошителни събития. А когато те се случат на територията на деликатни екологични райони като пустинята Арава в Израел, могат да бъдат катастрофални. Такъв е случаят с неотдавнашния петролен разлив в пустинята Негев, който настъпи в резултат на скъсване на голям петролопровод по време на ремонтни работи, пише greentech.bg.

Това е разлив, който се случи в началото на декември и доведе до изливането на 3 милиона литра суров петрол, които плъзнаха като потоци из някои от уникалните пустинни природни резервати в долината Арава. Разливът е причинил неизчислими щети върху крехката екосистема в пустинята.

Природозащитниците смятат, че почистването този нефтен разлив ще струва повече от 7,6 милиона долара и ще отнеме години.

За съжаление той далеч не е единственият такъв разлив в района, тъй като е имало и доста други разливи, настъпили по време на „сенчестата“ история на този спорен петролопровод.

През 2011 г. пустинята бе обляна от масивен разлив на самолетно гориво, след като трактор се удари в част от газопровода Ейлат Ашкелон. В резултат на сблъсъка над 1,5 милиона литра самолетно гориво се изляха в потока Нахал Цин, увреждайки близкия природен резерват. Седмици бяха нужни за почистване на разлялото се самолетно гориво. По-лошото е, че уязвимата местна екосистема така и не е възстановена напълно до ден днешен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.