1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петстотингодишна липа от Румъния стана "Европейско дърво на годината"

Петстотингодишна липа от Румъния стана "Европейско дърво на годината"

Българската кандидатура, чинар от село Гърмен, остана на второ място

Петстотингодишна липа от Румъния спечели надпреварата в конкурса "Европейско дърво на годината" за 2011 г., съобщи електронното издание на вестник "Адевърул", предаде БТА. Българската кандидатура остана на второ място.

Липата от село Личени, окръг Харгита в централната част на Румъния, се пребори в оспорвана надпревара с чинари от България и Унгария и с дъбове от Чехия и Словакия.

Дървото, което се намира непосредствено до селската църква, има обиколка 3.9 метра и височина 20 метра. То вероятно е посадено в началото на 16-ти век и носи спомените от редица трагични събития, включително татарското нашествие от 1661 г., което опустошава цялата околност, пише изданието.

Изборът на "Европейското дърво на годината" обаче бе помрачен от множеството фалшиви гласове, пристигнали както от България, така и от Румъния, отбелязва "Адевърул". Липата от Личени получи 23 298 гласа, а на второ място се нареди българският чинар от село Гърмен с 18 374 гласа.

Според Ласло Поточки, председател на "Фондацията за партньорство", която организира румънското участие в конкурса, румънското предложение е получило 177 фалшиви гласа, а българското - 4621.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.