1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По два 2 вида на година изчезват във Великобритания

По два 2 вида на година изчезват във Великобритания

Ловът, замърсяването на околната среда и индустриализацията са основните причини за това

Над два вида растения или животни изчезват в Англия всяка година, а стотици други са сериозно застрашени от изчезване, показва ново проучване, цитирано от британския в. "Гардиън" предаде dnevnik.bg.

В доклада "Загубен живот: изчезналите и застрашени видове в Англия" на правителствената агенция Natural England експерти посочват, че огромната част от близо 500 биологични вида са изчезнали в Англия през последните два века. За сравнение естественият темп на загуба на биоразнообразие, т. е. преди индустриалните революции, е бил един вид на всеки 20 години.

Проучването сочи, че  скоростта, с която планетата губи от своето естествено разнообразие от флора и фауна, ще продължи да бъде застрашително висока. 943 други вида са изправени пред същите фактори, довели до измирането на вече изчезналите видове. Като такива причини в доклада са посочени ловът, замърсяването на околната среда, индустриализацията, лошото управление на земите, инвазивните видове и промените в климата. Данните в доклада свидетелстват за съществуването на 55 000 известни биологични вида в Англия.

От Natural England настояват за промяна в работата по опазване на биоразнообразието – те искат въвеждане на целеви схеми за опазване на конкретни видове, по-добра охрана на защитените територии и по-добро управление на земите извън защитените зони, каквито са например земеделските площи и нивите.

Неотдавна Европейската комисия се зае с нова стратегия за спиране на загубата на видово разнообразие - цел, която Брюксел призна, че далеч не е постигната в първото десетилетие на века, каквито бяха първоначалните заявки. Генералната асамблея на ООН пък обяви 2010 г. за Международна година на биоразнообразието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.