1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Почистени и обозначени са двете екопътеки в резерват „Бели Лом”

Почистени и обозначени са двете екопътеки в резерват „Бели Лом”

Снимка:

Към настоящия момент се работи и по подготовката на Планове за управление на Резервата и защитена местност „Ломия”

На публична церемония край х. Кривня (община Ветово) бяха представени двата пешеходни туристически маршрута в резерват „Бели Лом”. Те са  регламентирани със Заповед РД – 377/29.03.2005 г. на Министъра на околната среда и водите, но до настоящия момент не са извършвани никакви поддържащи дейности.

Пътеките са почистени от саморасла растителност, обезпаразитени са и са обособени 4 места за отдих. Поставени са кошчета за отпадъци, дървени маси и пейки. Обособени са два навеса по двете пътеки - м. „Изток чешма” - хижа „Кривня” и м. „Изток чешма” - м. „Кривненски път”. Допълнително ще се поставят 4 информационни табла с актуална информация.

В присъствието на представители на кметството, общински служители, изпълнителя на дейността и част от екипа бе представен проектът, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, който се изпълнява от РИОСВ-Русе.

Към настоящия момент се работи и по подготовката на Планове за управление на Резервата и защитена местност „Ломия”. Това ще даде възможност за по-ефективното му управление и стопанисване, както и определяне състоянието на екосистемите и набелязване на мерки за опазването на биологичното му разнообразие.

Стойността на безвъзмездна финансова помощ на проекта е в размер на 4 180 053.60 лева, от които 3 553 045.56 лева от Европейския фонд за регионално развитие, а 627 008.04 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.