1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поредните жертви на бракониерските мрежи в язовир "Мандра" са три големи гмуреца

Поредните жертви на бракониерските мрежи в язовир "Мандра" са три големи гмуреца

Снимка:

Акцията срещу незаконния улов на риба бе проведена с участието на доброволци от БДЗП

Поредните жертви на бракониерски набези в язовир "Мандра" са три големи гмуреца. Телата на мъртвите птици бяха открити оплетени в бракониерските мрежи, докато от тях е освобождавана уловената над 200 килограма риба.

Акцията срещу незаконния улов на риба във вътрешните водоеми на Бургас бе проведена с участието на доброволци от БДЗП, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Бургас и ловно-рибарско дружество „Лебед” – Бургас през почивните дни. От извадените бракониерски мрежи са пуснати обратно във водите на язовира сулка, таранка и големи количества шаран, но за съжаление не са могли да бъдат спасени удавените птици.

Това е вторият случай, при който в бракониерски мрежи са открити загинали птици. Първият бе през август тази година, когато от езерото Вая бяха извадени удавени след оплитане в мрежи цяло семейство от вида малък гмурец – възрастна птица с три малки. Тогава обаче, бяха спасени останалите живи черноврат гмурец, кафявоглава потапница и малък гмурец, отбелязват от БДЗП.

Резултатът от акцията проведена в събота и неделя е поредното доказателство, че невинни жертви на мрежите за незаконен риболов стават много птици. Понякога в тях се давят и видове, които са застрашени от изчезване в световен мащаб. И всеки един загинал екземпляр застрашава съществуването на вида.

Огромният размер на посегателството срещу рибното богатство на езерата на Бургас застрашава и много други видове, като птиците например, които са се превърнали в обект, привличащ туристи от цял свят с цел наблюдението им в тяхната естествена среда в Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.