1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 150 души ще вземат участие в преброяването на водолюбивите птици

Повече от 150 души ще вземат участие в преброяването на водолюбивите птици

Зимното преброяване се провежда с световен мащаб от 1967 г. в почти всички Европейски държави

Вече 20 години подред Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира Среднозимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици, съобщиха от дружеството. Партньори в преброяването са Фонд за дивата флора и фауна, СДП „Балкани”, Българска Орнитологична централа и Зелени Балкани. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също има съществена роля в осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена, които ще извършват и проверки за нарушение на Закона за лова. Тази година Среднозимното преброяване ще се състои от 15 до 17 януари, като ще обхване над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Повече от 150 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, организирани в 40 екипа, ще обиколят значимите територии в рамките на два дни и ще проследят броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици. Теренната работа стартира на 15 януари 2010 г., петък, в 6.00 ч. сутринта. „Целта на преброяването, което се извършва едновременно в цяла Европа, е да събере точна информация, която служи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици, което от своя страна е индикатор за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората”, уточни Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на Среднозимното преброяване.

Зимното преброяване се провежда с световен мащаб от 1967 г. в почти всички Европейски държави, като се координира от световната организация за опазване на влажните зони - Wetlands International. Среднозимното преброяване дава оценка на размера и вида на европейските популации на водолюбивите птици и за състоянието на влажните зони, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.

Страната ни е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици, които долитат от Северна Европа. Сред тях са и застрашени видове като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, малкия корморан, къдроглавия пеликан и много други. През студени зими в България зимува до 70% от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска. Приблизително 20 на сто от популацията на малкия корморан прекарва зимата по нашите земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.