1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството подкрепи проекта за изграждане на курортен комплекс на Карадере

Правителството подкрепи проекта за изграждане на курортен комплекс на Карадере

Инвеститорът ще вложи 100 млн. лева в първата фаза на проекта

Правителството подкрепи проекта за изграждане на курортен комплекс на Карадере, съобщи правителствената информационна служба. Инвеститорът ще вложи 100 млн. лева в първата фаза на проекта. Тя предвижа строежа на три хотелски структури и зони за обществено обслужване.

От съобщението на правителството става ясно, че държавата не поема финансови ангажименти за реализацията на проекта, но ще го подкрепи като приоритетен - чрез индивидуално административно обслужване в съкратени срокове. Междуведомствена работна група от различни министерства - на околната среда, икономиката, регионалното развитие и проектирането, ще работи за по-бързото придвижване на документацията на инвеститора. Проектът предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната, посочват от правителството, пише "Капитал Дейли".

Проектът е с намалени параметри

Проектът за ваканционен комплекс Black Sea Gardens беше обявен преди няколко години с основен инвеститор Madara Bulgarian Property Fund. Фондът, който има реализиран проект за хотелски комплекс в Обзор остава в проекта. Преди 4 години Madara си партнираше с българската "ББТ проджектс", чиито мажоритарни собственици са Димитър Борисов и Иво Иванов - собственици на фирмата за сметосъбиране "Титан АС". Към този момент "ББТ проджектс" нямат нищо общо с проекта, коментират от "Мадара Юръп" АД.

Първоначалният проект за Black Sea Gardens е изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. В България студиото си партнира с арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев. Първоначалният проект предвиждаше застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Инвестицията се изчисляваше на близо 1 млрд. евро. По план придвижването в комплекса трябваше да става само с електромобили и велосипеди, да се използват възобновяеми енергийни източници, а нивото на въглеродните емисии трябваше да е сведено до минимум.

Проектът е преработен и на този етап обвхаща разгърната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ, от които 5% ще бъдат еднофамилни къщи, 10% - редови къщи, а 85% - апартаменти за сезонно обитаване. Височината на сградите в кварталите е от 1 до 5 етажа. Освен жилищната част са проектирани 3 хотелски комлекса с категория 4 или 5 звезди, става ясно от информация на инвеститора. От проекта са изключени 707 дка в местността Карадере, които бяха заменени от държавата в полза на "Мадара Бяла Норд" АД през 2008 г. Те са в забранителния списък за изваждане от горския фонд.

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. "Камчийска планина" е обявена миналата година, което е променило режимите на защита в района. Проектът на "Мадара Юръп" тепърва ще премине през оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.