1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството учреди безвъзмездно правото на ползване на 3 дка гора в полза на Национален археологически институт

Правителството учреди безвъзмездно правото на ползване на 3 дка гора в полза на Национален археологически институт

Целта е извършване на теренни проучвания на археологически ценности в района

Правителството учреди безвъзмездно правото на ползване за срок от 2 г. на 3.001 дка поземлен имот в горска територия в с. Балик, община Тервел, на Национален археологически институт с музей при БАН. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта е извършване на теренни проучвания на археологически ценности в района, за което институтът ще трябва да заплати по сметка на „Североизточно държавно предприятие”, гр. Шумен, дървесината на корен в сегашна възраст за оценяваното насаждение на цена в размер на 46,80 лв. Правото на ползване за извършване на теренни проучвания на археологически ценности се налага от предстоящо инвестиционно намерение за изграждане на преносен газопровод високо налягане от „Булгартрансгаз” ЕАД.

Посоченият имот попада в горски територии със специална функция по Натура 2000 за опазване на природните местообитания (хабитати). Конкретното инвестиционно намерение няма да възпрепятства изпълнението на определените функции на горските територии. Не се предвижда прекатегоризиране на имота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.