1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предлагат лицензионен режим за ВиК операторите

Предлагат лицензионен режим за ВиК операторите

Министър Искра Михайлова: Мярката би довела до подобряване на качеството на услугите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага да се въведе лицензионен режим за ВиК операторите. Това съобщи вчера, 7 април, Ивайло Касчиев от регулатора на дискусия за реформите в сектор води. Той обясни, че в момента единственото, което се изисква, е да има изготвен бизнес план от компания, която иска да предоставя услугите. За да се въведе изискването за лиценз, трябва да се направят законодателни промени.

Екоминистърът Искра Михайлова коментира, че тази мярка би довела до подобряване на качеството на услугите. Окрупняването на ВиК дружествата до 28 няма да реши проблемите, посочи още експертът от ДКЕВР. Според него то е възможност една компания да има по-добри приходи. В стратегията се казва, че прагът за едно ВиК дружество е минимум 250 - 300 хил. обслужено население, за да има приходи. В доста части на България дори в цяла област няма толкова жители като например в районите на Търговище и Ямбол, пише "Монитор".

За преодоляване на огромното изоставане в реформата на ВиК сектора е необходимо спешното изработване и приемане на нов закон за ВиК. Това заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ).

Според министър Михайлова не може до безкрайност да се правят промени в закона за водите, който е изменян толкова пъти, че вече е неприложим. По думите й въпросът е коментиран и с Министерството на регионалното развитие. От БАВ настояват и за по-активно участие на операторите в усвояване на евросредствата. В отговор екоминистърът посочи, че към момента те са включени като бенефициент по европрограмата за околна среда в периода 2014-2020 г.

Освен това се планира през следващата година по инвестиционната програма на правителството да бъде създадена ос за водни проекти. „Моята идея е да има пакет от проекти за минерални и геотермални води”, обясни Искра Михайлова. И обясни, че те могат да са насочени за сондажа им, за санитарно охранителни зони, за подобряване на управлението на този ресурс. Според нея би било крачка напред, ако се започне с 10 млн. лв. за година. По време на форума бяха изказани мнения, че водата може да поскъпне 4 пъти.

В отговор министърът заяви, че не трябва да се спекулира с тази темата. Може наистина да се наложи някакво увеличаване на цената на услугата, но това ще се случи в ограничени територии, където се правят големи инвестиции, посочи тя. Михайлова отказа да посочи конкретни региони, но даде за пример малките общински ВиК, които трябва да направят сериозни инвестиции в нови водопроводи и изграждането на пречиствателни станции за отпадни води.

Относно рисковете от воден режим екоминистърът обясни, че язовирите за питейна вода са в нормален режим, но не са пълни догоре. По думите й със сигурност на места, където от години са на режим, пак ще го има.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.