1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През година-две от България могат да се наблюдават частични слънчеви затъмнения, според астроном

През година-две от България могат да се наблюдават частични слънчеви затъмнения, според астроном

Най-ценни за науката са пълните слънчеви затъмнения, по време на които се правят и различни изследвания на слънчевата корона

Астрономите от Националната астрономическа обсерватория на Рожен успяха да заснемат част от частичното слънчево затъмнение, което се наблюдаваше днес от Европа, Африка и Централна Азия. Това съобщи Никола Петров, началник на отдел “Наблюдения” към обсерваторията, цитиран от Агенция "Фокус"

Той обясни, че въпреки облаците и снеговалежа са направени няколко добри снимки. „За съжаление нямахме чисто небе, но в крайна сметка успяхме да получим ценни кадри”, подчерта астрономът. Оправдани са и предварителните изчисления на астрономите за времето и фазите на затъмнението, което също е много важно.

Петров обясни, че най-ценни за науката са пълните слънчеви затъмнения по време, на които се правят и различни изследвания на слънчевата корона. „От частичните затъмнения не могат да се очакват кои знае какви резултати, защото атмосферната светлина от слънчевия диск, който не е закрит, е много ярка, а за да може да се наблюдава слънчевата корона, е нужно пълно затъмнение”, обясни Петров.

Пълно слънчево затъмнение, което може да се види от територията на България, ще има на 3 септември 2083 година и след това 7 октомври 2135 г. Частични слънчеви затъмнения има през една-две години, видими от България. Петров добави, че до края на годината има още три частични такива, но те няма да се виждат от нашата страна, а от Северна Америка и Южното полукълбо. До края на годината от България ще се наблюдават и две пълни лунни затъмнения, които също са много атрактивни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.