1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природен парк "Сините камъни" с нов проект за опазване на биоразнообразието

Природен парк "Сините камъни" с нов проект за опазване на биоразнообразието

Общо 42 проекта са подадени в МОСВ за финансиране от ОП "Околна среда"

Дирекцията на природния парк "Сините камъни" в Сливен внесе проект в МОСВ по процедурата "Дейности за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България", съобщи директорът на парка инж. Иван Иванов, цитиран от БТА.

Проектното предложение е за възстановяване на местообитанията и за опазване на биологичното разнообразие на защитени растителни и животински видове като червен божур, урумово лале, шипобедрена и шипоопашата костенурка и други, обясниха природозащитниците.

Общо 42 проекта са подадени в МОСВ по процедурата "Дейности за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България", по която ще бъдат предоставени 34 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда".

Проектни предложения са подали 5 регионални инспекции по околната среда и водите, 3 регионални дирекции по горите, 9 дирекции на природни паркове, 16 общини и 9 неправителствени организации.

Оценката на предложенията ще приключи до края на юни. С тяхната реализация ще се подобри състоянието на застрашени местообитания и видове и ще се намали вредното въздействие на човешката активност върху естественото им развитие.

Процедурата за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие се обявява ежегодно. Неусвоеният ресурс по процедурата ще бъде прехвърлен към схемата за декември 2011 г., по която за проекти на общини, неправителствени организации, структури на МОСВ и Изпълнителната агенция по горите са заложени 25 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.