1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитниците ще продължат да протестират срещу застрояването на парк "Странджа"

Природозащитниците ще продължат да протестират срещу застрояването на парк "Странджа"

Дългогодишният директор на парка Стефан Златаров беше отстранен заради констатирани нарушения

Природозащитниците ще продължат да протестират срещу застрояването на парк "Странджа". Според тях с отстраняването на дългогодишния директор на парка Стефан Златаров падат и последните пречки пред застрояването на Черноморското крайбрежие на юг от Царево. Според Агенцията по горите обаче, Златаров е освободен от поста си заради множество констатирани нарушения и  неуспешно усвояване на еврофондовете. В предаването "Преди всички " заместник-директорът на Агенцията Альоша Даков каза, че  природен парк "Странджа" трябва да усвои 7 млн. лв от оперативна програма "Околна среда", предаде БНР.

"Природен парк "Странджа" е от най-значимите обекти за защита. В годините са извършвани проверки. Направени са множество констатации, препоръки, установени сблабости в управлението на дейностите. Господин Златаров е човек с изключително голям опит. Има качества. Но направените констатации показват, че е необходима по-голяма ефективност. Темпото, с което сега се изпълняват дейностите е необходимо да бъде подобрено. Предстои да бъде обявен конкурс и по прозрачен начин да се определи директор на парка. Сега задълженията на директор ще се изпълняват от зам. -директора Петко Начев. Прекратяването по взаимно съгласие е изцяло доброволен акт - с досегашния директор", подчерта Даков.

Природозащитникът Тома Белев  припомни, че  от директора на природния парк до голяма степен зависи одобряването на инвестиционни намерения за строеж на територията на парка, а досегашният директор Златаров е известен като противник на застрояването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.