1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проектът на Харта за устойчив туризъм в България беше обсъден сред най-широк кръг участници

Проектът на Харта за устойчив туризъм в България беше обсъден сред най-широк кръг участници

Дискусията се фокусира върху предизвикателствата, свързани с разработване и предлагане на висококачествен и атрактивен туристически продукт при спазване на принципите за устойчивост

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов беше домакин на среща за обществено обсъждане на проект за Харта за устойчив туризъм в България, която се проведе днес в МОСВ. Документът, изготвен съвместно с експерти от Министерството на туризма, беше представен за обсъждане сред най-широк кръг участници.

Хартата има характер на етичен кодекс и след като бъде приета, ще е отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се превърне в своеобразен зелен етичен код за всички, които работят за развитието на устойчив туризъм в България.

„Това е идея, която вече 11 години – от времето, когато бях служебен министър – чака да бъде реализирана“, сподели министър Попов при откриването на срещата. „Смисълът да разработим Харта за устойчив туризъм в България се състои в това, организациите, въвлечени в туризма, да се съгласят около няколко общи принципа на поведение, което би улеснило дебата как общуваме с природата и как да избегнем конфликтите, свързани с инвестиционни намерения сред природата“, обясни той.

„Отсъства диалогът, как да се строи сред природата, как да се опази ландшафтът“ – сподели още министърът и допълни, че необмисленото презастрояване на големите ни курорти се дължи и на факта, че през годините все още не е проведен нормален процес на обществени консултации за устойчив туризъм.

„И с политическо поведение, и с практически действия подкрепяме идеята за приемане на Хартата и ще работим за нейното осъществяване“ – потвърди в отговор заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която даде висока оценка, че на общественото обсъждане присъстват водещите и с най-добра експертиза представители на туристическия бизнес.

В дискусията участваха и заместник-министрите на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и на културата Чавдар Георгиев, ръководители и експерти от Български туристически съюз, Българска асоциация за алтернативен туризъм,  Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, Национален борд за туризъм, Българска туристическа камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, Българска асоциация на експертите в туризма, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация на парковете в България и мрежата за гражданско действие “БлуЛинк”.

Хартата за устойчив туризъм в България предлага цели, принципи и ценности, които да обединят в обща посока усилията на хората от туристическия бранш и подкрепящите ги институции: за утвърждаване на страната като туристическа дестинация с характерна идентичност; за устойчиво развитие на регионите чрез разумно използване на ресурсите и щадяща природата туристическа инфраструктура; чувствителност към опазването на природното и културно-историческото наследство; полза за местните общности; подобряване на достъпността до дестинациите с обществен транспорт.

Дискусията се фокусира върху предизвикателствата, свързани с разработване и предлагане на висококачествен и атрактивен туристически продукт при спазване на принципите за устойчивост. Участниците обсъдиха ролята на Хартата и направиха предложения за подобряването й в подкрепа на конкретни стъпки и действия за устойчив туризъм, съхраняване на природното и културно-историческото ни наследство по отговорен начин, с максимална полза за местните общности.

Предстои в кратък срок становищата, изказани по време на обсъждането, да бъдат отразени в окончателния документ и Хартата за устойчив туризъм в България да бъде предоставена за приемане от всички заинтересовани страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.