1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Производители на соларна енергия са внесли жалби по различни казуси срещу ЕСО

Производители на соларна енергия са внесли жалби по различни казуси срещу ЕСО

През пролетта операторът беше принуден да ограничи мощностите заради дисбаланс между производството и ниското потребление

Заради временните ограничения, които Електроенергийният системен оператор (ЕСО) наложи на централите на ВЕИ през пролетта, може да има вълна от жалби и дела. Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов заяви, че в съда и КЗК вече има внесени няколко жалби от производители на соларна енергия, а до края на работната седмица се очаква и други компании от фотоволтаичния бранш да направят това по различни казуси, възникнали покрай действията на ЕСО, пише "Капитал Daily".

През пролетта операторът беше принуден да ограничи мощностите заради дисбаланса между производството, от една страна, и ниското потребление и минималния износ на електроенергия - от друга. Тъй като държавата е длъжна да изкупува по закон цялото количество произведена зелена енергия, още при първите ограничения производители заплашиха със съд системния оператор.

В края на май служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев разпореди ЕСО да прекрати плановото ограничаване с 40% ден напред и да прибягва до тази мярка само при наличие на невъзможност за поддържане баланса на електроенергийната система, която е реална и доказуема за всеки конкретен ден и час.

Ограничения обаче имаше и през юни, при новия министър Драгомир Стойнев, и реално спряха, след като температурите се вдигнаха и това увеличи потреблението в страната, както и износа на ток за Турция и Гърция. След промените в Закона за енергетиката, обнародвани на 5 юли, ЕСО вече може значително по-безпроблемно да пристъпва към тази мярка и това накара ВЕИ браншът да изрази опасения, че се създават условия за своеволия на оператора. Към момента обаче е по-актуален въпросът какво възнамеряват да правят ощетените от пролетните ограничения производители, които дадоха заявка, че ще съдят ЕСО.

И ветропаркове срещу ЕСО

Жалба за злоупотреба с монополно положение заведе и "Калиакра уинд пауър" срещу ЕСО в КЗК. Искът на производителя на вятърна енергия е базиран на член 21 от Закона за защита на конкуренцията, който забранява злоупотребата с монополно или господстващо положение, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. От компанията се позовават на т. 5 в този член, която касае случаи на необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност.

Ограничаването на ветрогенераторите обаче е практика от три години насам и е интересно за какъв период от време "Калиакра уинд пауър" завежда дело срещу системния оператор. Ограниченията след април бяха заради свръхпроизводство и обхванаха всички ВЕИ производители, както и кондензационните централи (като например АЕЦ "Козлодуй" все още работи с намалена мощност). За разлика от тях ограниченията, които се правят от три години на ветрогенераторите, са заради липса на капацитет на мрежата.

В случая е интересно дали "Калиакра уинд пауър" е била компенсирана за предходните ограничения. След разсекретяването на договорите в енергетиката, което стана по инициатива на Асен Василев, стана ясно, че например на най-големия производител на вятърна енергия в България - "Ей И Ес гео енерджи" (с инсталирана мощност от 156 мегавата), е била изплащана неустойка в случаите на принудителен престой по вина на НЕК. От "Калиакра уинд пауър" обаче са отказали да разсекретят договора си с НЕК и не е ясно дали производителят е получавал такива компенсации. Вятърната централа на "Калиакра уинд пауър" има обща мощност от 35 мегавата и е третата най-голяма вятърна централа по инсталирана мощност (след "Ей И Ес гео енерджи" със 156 мегавата и "Ветроком" – със 72.5 мегавата). Тя е и първият вятърен парк, който заработи в района на Калиакра.

Какви са шансовете

Дела срещу ЕСО ще бъдат трудно доказуеми заради размиването на понятието "наличие на невъзможност за поддържане баланса на електроенергийната система", за което ще трябва да се разчита на експертите от самия оператор. Според Велизар Киряков от Асоциацията на производителите на екологична енергия по-реално е да се търси разумен компромис и заедно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се реши въпросът в диалог за постигане на еднакво отношение към всички производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.