1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протест на екоактивисти в София срещу незаконното строителство в парк „Пирин"

Протест на екоактивисти в София срещу незаконното строителство в парк „Пирин"

Коалиция „За да остане природа в България" иска национален референдум за решаване на проблема

Най-малко 300 екоактивисти ще се съберат днес на протестно шествие в центъра на София срещу незаконното строителство в Национален парк „Пирин" и непозволеното разширяване на територията на концесията за ски зоната в Банско, съобщи Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие, цитиран от агенция КРОСС. „За нас концесионният договор трябва да бъде прекратен", категоричен е той.

Протестът е срещу опита да се стигне до узаконяване на териториите, завзети неправомерно от концесионера.

Днешното шествие ще тръгне от 18,30 часа пред сградата на Министерски съвет, ще премине през Представителството на Европейската комисия у нас, Народно събрание, Софийския университет „Св. Климент Охридски" и ще стигне до БНТ.

Екоактивистите искат построените извън закона обектите да минат под временната опека на държавата, докато се разреши въпросът, както и да се премине към рекултивиране на терените на разширената ски зона. „Поради спекулациите кое е законно и кое не, ние сме поискали информация от МОСВ за резултатите от направените проверки и заснемане на ски зоната. Поискали сме и всички налични разрешителни за строеж, които има в Община Банско, издавани от тях и не само, на територията на националния парк", допълни Петко Цветков. Към момента отговор не е получен. Първите реакции се чакат след 25 юли.

Коалиция „За да остане природа в България" иска национален референдум за решаване на проблема.

Преди седмици еколозите отправиха призив към премиера Бойко Борисов да свика референдум за незаконното строителство в Национален парк „Пирин". Зелените активисти предлагат три въпроса за националното допитване: Да се премахнат ли незаконно построените писти и ски съоръжения в Национален парк Пирин? Да се накаже ли офшорната компания, нарушила закона и изградила незаконните ски писти и съоръжения в Национален парк Пирин, като се отнеме концесионния договор? Да се отдават ли държавни територии от Национален парк Пирин за ползване на офшорни компании?

От коалицията са готови да участват в консултации по формулиране на въпроса на референдума и очакват покана от институциите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.