1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверка на инспектори от МОСВ и МЕ съвместно с КЕВР започва в „Топлофикация – Габрово“

Проверка на инспектори от МОСВ и МЕ съвместно с КЕВР започва в „Топлофикация – Габрово“

Юлиян Попов: Това не е единственият подобен случай. Важно е тези акции да са координирани между няколко институции, които да действат заедно и безкомпромисно, за да може веднъж завинаги да се сложи край на разпадналите се въглищни инсталации, които съсипват околната среда и тровят хората по абсолютно недопустим начин

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов участва в съвместна пресконференция с министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на финансите Асен Василев и кмета на Габрово Таня Христова, на която бяха представени общи решения за осигуряване на предстоящия отоплителен сезон в Габрово.

В „Топлофикация – Габрово“ започва проверка на инспектори от двете министерства - на енергетиката и на околната среда и водите, съвместно с КЕВР. Целта е да се установят причините за множеството проблеми с топлофикационната услуга, предоставяна от дружеството, както и за замърсяването на въздуха в града, предизвикано от работата на ТЕЦ-а.

Проблемът засяга абонатите на топлофикационното дружество, които ще трябва да преминат на алтернативно отопление през зимата. Изчисленията сочат, че разликата между цената на топлинната и на електрическата енергия, която биха платили за отопление жителите на Габрово, е между 1,3 и 1.5 млн. лв. Сумата ще бъде осигурена от държавния бюджет и ще бъде предоставена на общината за компенсиране на гражданите за предстоящия отоплителен сезон.

„Ние ще действаме безкомпромисно. Здравето на българските граждани струва много повече от милион и половина, струва много повече от милиарди" – коментира решението министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той изтъкна, че това е казус от дълго време и не е единствен в страната. РИОСВ - Велико Търново е налагала многократно глоби, докато най-накрая през март тази година се стигна до принудителна административна мярка, която затвори въглищната част от тази инсталация.

„Това не е само въпрос на околна среда и на енергетика, това и много сериозен здравен въпрос. Още повече, че „Топлофикация-Габрово“ замърсява въздуха. Условията на труд в подобни места са просто непоносими", поясни министър Юлиян Попов и обяви намерението си да отправи апел към Министерство на здравеопазването да се ангажира в бъдеще с подобни казуси.

Припомняме, че в края на март тази година РИОСВ – Велико Търново наложи принудителна административна мярка (ПАМ): ,,спиране производствената дейност на котлоагрегат ЕПГ ст. №2 с мощност 23 МW, работещ на гориво – въглища“ на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД. В изпълнение на заповедта за ПАМ се извърши пломбиране на съоръженията към котлоагрегата.

Принудителната мярка беше наложена след постъпили множество сигнали за прах и миризми от дейността на дружеството. Въпреки предприетите от контролния орган процесуални действия, в т.ч. налагане на административни наказания и издаване на задължителни предписания, беше очевидно системното неспазване на законодателството по околна среда от страна на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД и неглижиране на поетите от дружеството ангажименти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.