1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радиация от авариралата АЕЦ "Фукушима 1" засечена в Германия

Радиация от авариралата АЕЦ "Фукушима 1" засечена в Германия

Снимка:

Властите наредиха преустановяване на работата в седем от общо 17 ядрени реактора в страната, поради съображения за сигурност след инцидента в Япония

Федералното ведомство за защита от радиация обяви, че е засякло следи от радиоактивно замърсяване в Япония, пише германският вестник "Брауншвайгер Цайтунг".

"Голямото изтичане на радиация може сериозно да влоши ситуацията в Япония", заяви Волфрам Кьониг, ръководител на ведомството, в интервю за германското издание. "Но в Европа и Германия успяхме да засечем само следи от радиацията", допълва той.

Руски официален представител заяви в сряда, че радиоактивни частици от авариралата АЕЦ "Фукушима 1" може да се разпространят по света в рамките на няколко седмици. Те обаче не се очаква да засегнат общия радиационен фон и не представляват опасност за здравето, пише БГНЕС.

Радиоактивното замърсяване около централата, която понесе сериозни щети след поредица от експлозии в дните след земетресението на 11 март, остава високо. Германските власти наредиха преустановяване на работата в седем от общо 17 ядрени реактора в страната, поради съображения за сигурност след инцидента в Япония.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.