1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Бургас активно противодейства на нарушенията през целия летен сезон

РИОСВ-Бургас активно противодейства на нарушенията през целия летен сезон

Най-често констатираните нарушения са свързани с неправомерно паркирали коли на пясъчни дюни

  • От 1 юни до 15 септември са установени близо 170 нарушения на автомобили, паркирали върху пясъчни дюни в границите на природини забележителности
  • До момента са приключени 37 акта за установяване на административни нарушения, предстои да бъдат финализирани други 113
  • Налагат се глоби за нарушения, свързани с разораване на пясъчни дюни и разполагане на преместваеми обекти върху тях

 

РИОСВ-Бургас активно противодейства на нарушенията през целия летен сезон. В периода от 01.06. до 15.09.2023 г. най-често констатираните нарушения са свързани с неправомерно паркирали коли на пясъчни дюни.

По постъпили сигнали за периода 10.07.2023 г - 15.07.2023 г. на морски плаж „Златна рибка“ в района на хотел „Блу Ориндж“, гр. Созопол са извършени проверки от експерти на РИОСВ – Бургас и служители на РУ – Созопол, при което за периода са установени над 150 автомобила, паркирани върху пясъчните дюни в нарушение.

Посочената територия в сигнала е част от границата на природна забележителност „Пясъчни дюни между къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“ - защитена територия, за която със заповедта за обявяване има въведена забрана за влизане, преминаване или престой на моторни превозни средства с изключение на случаите на допустимо строителство.

При извършена планова проверка в границите на природна забележителност „Пясъчни дюни в района на ММЦ“, гр. Приморско са установени 17 автомобила в нарушение на режима на защитената територия.

Изискани са справки за собствениците, след което са изпратени покани за съставяне на актове за установяване на административно нарушение (АУАН) и в законоустановения срок по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) ще бъдат приключени административнонаказателните преписки, образувани за нарушения по реда на Закона за защитените територии (ЗЗТ). До момента са приключени 37 АУАН, останалите 113 са в процес на издаване.

От извършените проверки по време на активния туристически сезон, по реда на ЗЗТ са образувани още три преписки за нарушения, свързани с разораване на пясъчни дюни в поземлен имот в границите на природна забележителност „Пясъчни дюни между къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“, една преписка за оргaнизиране на къмпинг и други три за разполагане на преместваеми обекти в границите на ПП „Странджа“ без съгласуване по реда на ЗЗТ, за които също предстои да бъдат наложени глоби за извършените нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.