1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С 20 сонди ще се изследва химическият състав на подземни води у нас

С 20 сонди ще се изследва химическият състав на подземни води у нас

Лентата на реконструираните и оборудвани по проекта 20 водовземни съоръжения беше прерязана в с. Самораново, каптаж "Купища"

Двайсет съоръжения за подземни води в страната вече са оборудвани с мултипараметрични сонди за автоматично измерване на физико-химичните показатели. Изградено е както локално съхранение на данните от измерванията от мултипараметричните сонди, така и прехвърлянето им към отдалечен компютър - сървър. Ще бъде предоставена възможност за достъп на всяко от ВиК дружества до съответните данни, които ще се генерират в реално време.

Поставянето на сондите е финалният етап от Дейност 3 по проект „Подобряване мониторинга на химичното състояние на подземните води“. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и с национални средства чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г. Бенефициент на проекта е Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). Те ще бъдат експлоатирани от 14 ВиК дружества на територията на цялата страна. 

sondi-mosv

Лентата на реконструираните и оборудвани по проекта 20 водовземни съоръжения беше прерязана в с. Самораново, каптаж "Купища", от управителя на ВиК-Дупница Красимира Иванова, кмета на Самораново Райчо Цветков и ръководителя на проекта и началник отдел "Мониторинг на водите" към ИАОС Велчо Куюмджиев.

Към 7 от обновените 20 водовземни съоръжения - пунктове за мониторинг, е предоставено и допълнително мобилно оборудване за измерване на съдържанието на манган, желязо, амониеви йони и натрий, посочиха от агенцията.

„Този проект е първа крачка към осъвременяване на мрежите за мониторинг на подземните води у нас. В резултат на дейностите по проекта беше подобрена достъпността и възможността за провеждане на мониторинг на водите.“, заяви г-н Куюмджиев по време на церемонията по откриването. 

„Общо 20 са обектите, които бяха рехабилитирани по проекта. Доставени са мултипараметрични сонди за измерване на качеството на водата, които отчитат различни показатели. Данните се предават чрез VPN-мрежа към облачна система директно към ИАОС. Във всеки от пунктовете е подобрена и достъпността за пробовземане“, обясни Нели Бухалова, управител на сдружение „Екстера“, изпълнители на Дейност 3 по проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.