1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сакар става част от европейската екологична мрежа Натура 2000

Сакар става част от европейската екологична мрежа Натура 2000

Обект на опазване в зоната са редките и защитени видове птици

Със заповед на министъра на околната среда и водите е обявена защитена зона „Сакар", която става част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Защитената зона се създава в изпълнение на Директивата за птиците на Европейската комисия, на основание на Закона за биологичното разнообразие и решение на Министерски съвет от декември 2007 г. „Сакар" е с обща площ от над 1 млн. дка и включва територия от общините Тополовград, Тунджа, Елхово, Харманли, Свиленград и Любимец.

Обект на опазване в зоната са редките и защитени видове птици, които гнездят, зимуват или кацат по време на миграция. Сред тях е и царският орел, за който Сакар планина е най-важният район в страната. Тук гнездят 10 двойки, или половината от българската популация на този птичи вид.

С влизането на заповедта в сила се забранява изграждането на нови фотоволтаични паркове, вятърни генератори и необезопасени за птици електропреносни мрежи. Забранява се също и откриването на нови кариери, рудници и мини, използването на пестициди и промяната на ландшафта при експлоатацията на земеделските земи .

Това е голяма крачка напред в опазването на българската природа, но не решава напълно природозащитните проблеми в района на Сакар, тъй като забраната не отменя инвестиционни проекти, за които вече има стартирала процедура, коментират природозащитници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.