1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съществени изменения на речните нива не се очакват

Съществени изменения на речните нива не се очакват

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) речните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни колебания (от – 15 см до + 21 см) в Дунавския и Източнобеломорския басейн, във водосборите на реките Огоста, Искър и Марица. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 12 см до + 20 см

Черноморски басейн: понижения с до – 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от – 15 см до + 21 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 8 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН в

Дунавския басейн речните нива в басейна ще се понижават или останат без съществени изменения. Във вечерните часове в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките Войнишка река, Видбол, Лом, Цибрица, Огоста, Искър и Вит. По-значителни се очаква да бъдат повишенията в сряда и четвъртък във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Осъм и Росица.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 4, 5 и 6 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес водните нива на реките в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 4 и на 5 април в резултат на валежи се очакват краткотрайни незначителни повишения във водосборите на реките над яз. „Панчарево“ – реките Владайска, Банкенска, Блато, Златна Панега и Гостиля. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 4, 5 и 6 април водните количества ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 3 дни речните нива във водосбора на р. Янтра ще се задържат без съществени изменения. На 4 и 5 април в резултат на валежи са възможни краткотрайни незначителни повишения в горното течение на р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 4, 5, 6 и 7 април водните количества ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 3-4 дни нивата във водосбора ще останат без съществена промяна. В периода 5-7 април са възможни незначителни повишения във водосбора, вследствие на валежи. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и утре речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 6 април вечерта в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на черноморските добруджански реки, на р. Камчия и на южночерноморските реки Факийска река, Ропотамо и Дяволска река.

Източнобеломорски басейн: На 4, 5 и 6 април в резултат на валежи ще има краткотрайни повишения във водосборите на р. Тунджа – в горното и средното течение на основната река, р. Марица – в горното и средното течение на основната река и във водосборите на родопските й притоци и р. Арда – в горното течение на основната река и във водосборите на притоците й Върбица и Крумовица.

– Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

– Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес вследствие на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на наблюдаваните реки Места Струма.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ – БАН: http://hydro.bg/

На 04 април 2017 г. опасни метеорологични явления в страната не се очакват.

Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ:

Съгласно приложение № 1 към чл. 13 ал. 1, т. 1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 3.04.2017 г. е 4 111,9 млн. м3 и представлява 63,1% от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 79,8% от общия им обем
  • напояване – 52,6% от общия им обем
  • енергетика – 66,2% от общия им обем

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.