1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създават американо-индийски фонд за "зелени" технологии

Създават американо-индийски фонд за "зелени" технологии

Центърът ще използва публично-частен модел на финансиране

Американо-индийският център за проучване и развитие на чиста енергия е готов да формира $100-милионен фонд за публичния и частния сектор. Средствата ще бъдат насочени към проучване на "зелени" технологии, пише greentech.bg.

Идеята на центъра е да финансира съвместни проекти на американската и индийската страна, които включват биогорива, соларна енергия и строителна ефективност. Индия и САЩ осигуряват $50 милиона за центъра, а останалата сума се очаква да бъде набрана от частни източници, съобщи CNET News.

Съвместната организация беше създадена по време на визитата на президента Барак Обама в Индия през ноември м.г. юридически, тя представлява смесено дружество, с договор подписан от президента и индийския премиер Manmohan Singh.

Процесът по кандидатстване с проекти е отворен до 16 август т.г., като кандидатите от САЩ ще се обслужват от Министерството на енергетиката, а тези от Индия – от Индийско-американския научно-технологичен форум.

„Крайната цел на организацията е да улесни съвместните проучвания и развитието на чиста енергия с помощта на екипи от учени, технолози и инженери от Индия и САЩ, както и съответните дейности, необходими за развиване на технологиите за добиване на такава. За постигане на тази цел, центърът ще използва публично-частен модел на финансиране”, уточниха от организацията, известна още като JCERDC.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.