1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сформират парламентарна комисия, която ще разгледа мораториума за добив на шистов газ у нас

Сформират парламентарна комисия, която ще разгледа мораториума за добив на шистов газ у нас

Снимка:

Добивът може да се окажа отново разрешен, ако методът "фракинг" бъде обявен като безвреден

Добивът на шистов газ може да се окажа отново разрешен. Това ще стане, ако методът "фракинг" бъде обявен като безвреден, обясни в ефира на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той обясни още, че през тази седмица ще бъде сформирана парламентарна комисия, която ще разгледа мораториума за добив на шистов газ у нас. Ако през срока на действието на тази комисия експертите ни убедят, че технологията "фракинг" е безвредна, ще позволим този добив. Според Добрев е нямало истински дебат за добива на шистов газ у нас, тъй като хората са били на мнение, че сме притиснати от подписано споразумение с американската компания "Chevron".

"Сега има мораториум, не сме притиснати нито от времето, нито от обстоятелствата. Сега е моментът да проверим дали технологията е опасна или не", смята министърът.

"Ако е опасно, остава си мораториумът, дори може да се запише в закон. Ако обаче има начини да се контролират рисковете за околната среда и не е опасно, тогава защо да не променим законодателството в посока да гарантираме, че всички тези рискове са контролируеми и има институции, които ще следят за спазването на най-добрите практики за добив на такъв газ. Даже да проучим има ли или не шистов газ у нас", заяви Делян Добрев.

В комисията трябва да има представители на всички парламентарни групи и независими депутати. Министърът препоръча те да изслушат всички заинтересовани среди – еколози, геолози, бизнес и т.н., както и да направят собствени проучвания и да вземат най-добрите практики в Европа и света. След края на мандата им те трябва да излязат със становище, а изходите са три – да се забрани за постоянно добивът, да се запази мораториумът, защото още не можем да дадем окончателно мнение опасно ли е или не, и от трета страна – да се позволи проучването и добива на шистов газ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.