1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Швейцарски учени са разработили нова технология за предизвикване на дъжд

Швейцарски учени са разработили нова технология за предизвикване на дъжд

Лазерният метод може да се окаже по-екологичен от този, с който понастоящем се обработват облаците

Швейцарски учени са разработили нова технология за предизвикване на дъжд, при която мощни лазери ще пронизват в небето, предизвиквайки образуването на дребни капчици, пише в. "Гардиън".

Лазерният метод може да се окаже по-екологичен от този, с който понастоящем се обработват облаците. При сегашната технология се разпръскват в атмосферата малки частици лед и сребърен йодид. Но при предизвиканите валежи тези химикали се разпространяват доста далеч и могат да навредят на околната среда.

При лазерното насочване, за да бъдат оформени дъждовните капки се оползотворява естествената влага на атмосферата. Физикът Жером Каспариян от Женевския университет, ръководител на проекта, обясни неговите преимущества: "Лазерът може да действа без прекъсване, може да бъде насочен прецизно където желаете и не замърсява атмосферата с големи количества сребърен йодид. А като си свършите работата, може да изключите лазера по желание. Когато китайците обработват небето със сребърен йодид например, много трудно предвиждат къде точно ще вали”.

Швейцарските учени издигнаха инсталацията си с гигантски лазери в близост до Женевското езеро. В резултат на 133-часова обработка с мощните лъчи, насочени към небето, те получиха частици азотна киселина, които послужиха за ядра на оформилите се дъждовни капки.

Вярно, засега изследователите не успяха да получат истински дъжд, но те се надяват да го сторят при следващите си разработки. Учените предполагат, че в скоро време ще могат да влияят на метеорологичните условия и дори да избегнат опасните проливни дъждове. "Надявам се, че сме на верния път един ден да намалим силата на мусоните и да ограничим наводненията в някои региони на света", заяви пред "Гардиън" Жером Каспариян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.