1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слънцето умира, според британски учени

Слънцето умира, според британски учени

То ще започне да губи маса и силата му на притегляне ще намалява

Умиращото слънце заслужава правото на финален салют, твърдят британски учени. Според тях след милиарди години нашата звезда ще изтласка много комети в междузвездното пространство, пише сп. "Ню сайънтист".

След около 5 милиарда години слънцето ще изчерпи запаса си от водородно гориво и ще започне да се разширява. Като се превърне в червен гигант, то ще достигне до орбитата на Земята. С времето ще загуби атмосфера и постепенно ще достигне стадия бяло джудже.

Прието е да се смята, че планетите, разположени между слънцето и Земята, по всяка вероятност и нашата планета, ще бъдат погълнати от звездата и изгорени на стадия червен гигант. Досега астрономите не обръщаха особено внимание на по-отдалечените от нашата планета обекти. Компютърно моделиране, извършено от група учени от Кеймбриджския университет, показва, че агонията на слънцето ще се усеща чак до огромния рой комети в Облака на Оорт, който се намира отвъд орбитата на Плутон.

То ще започне да губи маса и силата му на притегляне ще намалява. В резултат кометите от Облака на Оорт могат да полетят в междузвездното пространство. Според британските учени такава съдба очаква около 20 на сто от небесните тела в облака.

За Облака на Оорт се предполага, че има форма на сфера, в която има комети. Тя обгръщаща слънцето на разстояние от около 50 000 до 100 000 астрономически единици. Една астрономическа единица е приблизително равна на средното разстояние между Земята и слънцето. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.