1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. След 20 години Великобритания ще може да получава 90% от необходимото й електричество от ВЕИ

След 20 години Великобритания ще може да получава 90% от необходимото й електричество от ВЕИ

Правителството обяви, че ще задели 1,2 милиона паунда за специализирано обучение по алтернативна енергетика

След 20 години Великобритания ще може да получава 90% от необходимото й електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Световният фонд за дивата природа публикува доклад, според който към 2030-та година до 90% от електроенергията на Великобритания може да се произвежда с помощта на вятъра, слънцето, приливите и други възобновяеми източници, пише greentech.bg.

Цената на енергията в момента е главен политически проблем на Острова. Съгласно разчетите, през 2020 г. сметките за комунални услуги, вкл. за ток, ще нараснат с 4%. В своя нов доклад Световният фонд за дивата природа твърди, че цените могат да бъдат намалени за сметка на по-висока енергийна ефективност. Същевременно, правителството обяви, че ще задели 1,2 милиона паунда за специализирано обучение по алтернативна енергетика. Една четвърт от тази сума ще бъде използвана за създаване на национална мрежа за обучение на специалисти в различни сектори на ВЕИ.

600 хиляди паунда ще получат компании, които се занимават със "зелена" енергетика, вкл. Dong Energy, RWE Npower Renewables и RES Group.

Планът предвижда също фирми, университети и колежи да работят съвместно, за да обучат две хиляди души в нови професии, свързани с възобновяемата енергетика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.