1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стотици евакуирани в Австралия заради пожари

Стотици евакуирани в Австралия заради пожари

Най-висока степен на опасност от горски пожари е обявена и за щата Нов Южен Уелс

Стотици жители на югоизточна Австралия бяха принудени да напуснат домовете си, след като в щата Виктория избухнаха горски пожари и огнеборците все още не успяват да ги локализират. Засегнати са четири града в региона Гипсленд, за други три населени места е издадено предупреждение и на хората е наредено да се подготвят за евакуация.
 
Най-висока степен на опасност от горски пожари е обявена и за щата Нов Южен Уелс, където температурите достигнаха необикновените за сезона 35,5 градуса по Целзий, измерени в Сидни. Според статистиката неделята беше най-горещият октомврийски ден от 4 години насам, а националната метеорологична служба очаква, че на места стойностите ще бъдат с повече от 12 градуса по-високи, отколкото обикновено по това време на годината.
В Австралия друг път температурните рекорди падат в края на октомври, когато в южното полукълбо започва лятото. В момента Петият континент е под влиянието на феномена Ел Ниньо, който води със себе си горски пожари, силни ветрове и засушаване.
Министерството за гражданска защита предупреди, че заради горещините през новата седмица ще има още по-голяма опасност от огнени бедствия. Затова в големи части от страната е забранено паленето на огън на открито.
През последните две години сезонът на горските пожари в Австралия премина сравнително леко, за разлика от летата на 2019-та и 2020-та, когато огнени стихии унищожиха територия с размерите на Турция. Тогава загинаха 33 души. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.