1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световната федерация по гребане декларира, че ще опазва природното наследство на ЮНЕСКО

Световната федерация по гребане декларира, че ще опазва природното наследство на ЮНЕСКО

WWF и ФИСА призовават останалите спортни общности да последват примера

Две седмици преди началото на олимпийските игри в Южна Корея, най-старата международна спортна федерация, тази по гребане – ФИСА, стана първата световна спортна федерация, която декларира, че ще опазва световното природно наследство от списъка на ЮНЕСКО, заедно с буферните зони на защитените обекти.

WWF приветства поемането на това важно задължение и призовава останалите спортни федерации да последват примера на ФИСА. Като гарантира, че гребните състезания няма да се организират и провеждат с цената на увредена природа в обектите от списъка на ЮНЕСКО, Световната гребна федерация изгражда нови стандарти за устойчиво управление на спортни състезания и показва, че спортните организации могат да играят ключова роля за опазване на едни от най-ценните природни места по света.

Въпреки своето значение и уникалност, много от обектите на световното природно наследство са застрашени, включително и от спортни състезания, и от натиск за строежи на спортна инфраструктура, казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини. Декларирайки, че ще опазва най-ценната и уникална природа по света, ФИСА показва, че е истински лидер в областта на спорта и че нашите любими спортове не може да се провеждат с риск за безценните природни обекти и загубата им за хората и за природата, посочва Ламбертини.

Жан-Кристоф Роланд, президент на ФИСА, допълва: „Гребането е спорт, неразривно свързан с природата и ние си даваме сметка за нуждата да пазим природните обекти. ФИСА се надява, че останалите международни спортни организации ще ни последват, поемайки задължението да пазят тези така ценни места по света“.

Местата от природния списък на ЮНЕСКО са най-значимите в природно отношение в света. Строителството, инфраструктурата и отпадъците, свързани със спорта, могат пряко да застрашат изключителната стойност на техните естествени ценности и да причинят непоправими щети и загуби. WWF припомня, че с решение на правителството на България през декември миналата година бяха приети промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", обект на ЮНЕСКО, които дават възможност за мащабни сечи и за изграждане на стотици километри нови писти и лифтове на територията на парка. Това ще увреди непоправимо едно от малкото останали убежища на дивата природа Европа.

Световната гребна федерация е първият спорт, който отговаря на опасенията, повдигнати от ЮНЕСКО за минали отрицателни въздействия от различни спортове в обектите на световното наследство. "С акцента върху предстоящите зимни олимпийски игри други спортове трябва да последват ФИСА в приемането на политики, които устойчиво управляват риска при спортни събития и свързаното с това развитие на инфраструктурата за околната среда. WWF призовава всички спортове да се ангажират с опазването на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство", казва още Марко Ламбертини

Решението на ФИСА е важна стъпка към опазване на всяка защитена природа от негативни последици при организиране на спортни състезания. Световната гребна федерация провежда състезания и в гребната база в Пловдив. Плановете за разширяването й обаче включват мащабни сечи и увреждане на местообитанията на защитени птици в Натура 2000 зона покрай река Марица. Днешното решение на ФИСА ще затрудни всеки  нов опит за организиране на международни гребни състезания с цената на увреждане на природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.