1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световните температури могат да се покачат с 4 градуса по Целзий до 2060 г., сочи проучване

Световните температури могат да се покачат с 4 градуса по Целзий до 2060 г., сочи проучване

Това би довело до нарушаване и дори прекъсване на хранителните и водни доставки в много части на на земното кълбо

Световните температури могат да се покачат с 4 градуса по Целзий до 2060 г., съобщи съобщи Ройтерс, като цитира проучване на група международни учени. Това може да се случи, ако се осъществи най-лошият сценарий за глобално изменение на климата, показват резултатите от международното изследване. Ако най-лошите прогнози се сбъднат, ще са необходими годишни инвестиции от 270 милиарда щатски долара само за да се задържи покачването на морското равнище, предупреждават учените. Резултатите от проучването бяха обявени в навечерието на климатичната среща в Канкун, Мексико, където представителите на близо 200 държави трябва да набележат мерки за справяне и адаптиране към климатичните промени след провала на конференцията в Копенхаген миналия декември.

Подобно рязко покачване в рамките на живота на много от младите хора днес е два пъти по-голямо от тавана от 2 градуса Целзий, определен за допустим от 140-те правителства на срещата на върха на климата на ООН през  2009 г. Това би довело до нарушаване и дори прекъсване на хранителните и водни доставки в много части на на земното кълбо.

Повишаването на емисиите на парникови газове през това десетилетие направи постигането на тавана от 2 градуса "изключително трудно, почти невъзможно" и повиши на вероятността глобалната температура да се вдигне с 3 или 4 градуса по Целзий в рамките на този век", става ясно от изследването на международния екип.

В публикуваните изследвания се казва още, че малко изследователи са разгледали в детайли евентуалното въздействие от покачването на температурите с 4 градуса над прединдустриалните равнища.

"В много области като селското стопанство, достъпа до вода, екосистемите, миграцията и живота в морските градове последиците по всяка вероятност ще бъдат по-голeми", отколкото при покачване от 2 градуса, пише в доклада Марк Нова от Оксфордския университет, който е ръководител на международния екип.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.