1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световният ден за опазване на мигриращите птици се отбелязва на 10 май

Световният ден за опазване на мигриращите птици се отбелязва на 10 май

Кампанията е инструмент за по-широка информираност за заплахите, пред които са изправени мигриращите птици

Световният ден за опазване на мигриращите птици е глобална кампания, която от  2006 г. се провежда всяка година. Основната й цел е да повиши осведомеността на хората и да подчертае нуждата от опазване на мигриращите птици и местообитанията им. Кампанията е инструмент за по-широка информираност за заплахите, пред които са изправени мигриращите птици, тяхното екологично значение и необходимостта от международно сътрудничество за опазването им.

Всяка година хората по света организират различни инициативи за отбелязване на празника – фестивали, образователни програми, изложби и екскурзии за наблюдение на птици. Всички дейности за Световния  ден на мигриращите птици са обединени от обща тема, за 2017 г.  тя е  „Тяхното бъдеще е нашето бъдеще“.

Кампанията за 2017 г. подчертава взаимозависимостта между хората и мигриращите птици, тъй като споделят едни и същи ресурси на планетата. Темата насочва и към необходимостта от устойчивото им управление.

Повече информация за кампанията, регистрация на организираните събития и постери могат да се намерят на интернет адрес www.worldmigratorybirdday.org

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.