1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Теренно проучване на биоразнообразието и природните местообитания започва в община Крушари

Теренно проучване на биоразнообразието и природните местообитания започва в община Крушари

В цялата страна ще бъдат обследвани 228 защитени зони

 

Теренно проучване на биоразнообразието и природните местообитания ще започне през този месец в община Крушари. Дейностите ще се извършват по проект на Консорциум „НАТУРА България" - „Картиране и определяне на природозащитно състояние на природни местообитания и видове", съобщиха от общината. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез ОП „Околна среда". Повече от 80 екипа, в които се включват биолози, еколози и представители на научната и природозащитна общност, ще извършат теренни проучвания в цялата страна. Ще се събират и обработват данни за състоянието на безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги,  бозайници,  прилепи,  висши растения,  мъхове и природни местообитания, съобщава Дарик радио.

На територията на община Крушари експертните екипи на Консорциум „НАТУРА България" ще работят през август, септември и октомври 2011, март, април, май, юни и юли 2012-та и февруари 2013 година.

В цялата страна ще бъдат обследвани 228 защитени зони - част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Ще бъдат проучени 119 защитени растителни и животински вида и 87 природни местообитания. Целта е да се установи състоянието на защитените видове по определени показатели, които важат за цялата мрежа НАТУРА 2000 в Европейската общност. Изследванията ще бъдат направени по научнообосновани методики, одобрени от Министерството на околната среда и водите.

В община Крушари работата ще се извършва в зона „Суха река", в землищата  на селата Абрит, Александрия, Бистрец, Габер, Добрин, Ефрейтор Бакалово, Загорци, Земенци, Зимница, Капитан Димитрово, Коритен, Крушари, Лозенец, Огняново, Полк.Дяково, Поручик Кърджиево, Северняк, Северци и Телериг.

Резултатите от проекта ще бъдат докладвани пред Европейската комисия, като част от ангажиментите, които страната ни има като член на ЕС. Данните ще бъдат предоставени за нуждите на местните общности. Целта е те да се ползват не само от държавните институции, но и от местната власт, собствениците и ползвателите на земи и гори, неправителствените организации, бизнеса, научната общност. Резултатите от проекта ще бъдат основа за разработването и изпълнението на плановете за управление на защитените зони, ще  подпомогнат и извършването на оценките за съвместимост. Успешното реализиране на проекта е пряко свързано с една от основните цели на ОП „Околна среда" - намаляване и спиране на загубата на биоразнообразие, изграждането и ефективното управление на мрежата НАТУРА 2000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.