1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тигрите в Индия възстановяват популацията си

Тигрите в Индия възстановяват популацията си

Преброяването на хищниците се прави на всеки 4 години

Близо 3 000 тигри обитават Индия към днешна дата. Според министър-председателя на страната това е "исторически успех", благодарение на който страната му се е превърнала в най-големия и най-сигурния хабитат за застрашените диви котки.

Според последното преброяване в Индия живеят близо три четвърти от всички тигри по света. "Този резултат трябва да направи всеки жител на нашата държава, както и всеки, който обича природата, много щастлив", каза премиерът пред индийските медии.

Преброяването на тигрите се прави на всеки 4 години. Тази година индийските власти ги обявиха на 29 юли, международния ден на тигрите. Данните показват, че към края на миналата година в страната е имало точно 2967 екземпляра. 15 години по-рано броят на тигрите беше паднал до около 1400. Преди 4 години бяха преброени 2226 животни. След масовото им избиване през 19-ти и в началото на 20-ти век, правителството в Ню Делхи стартира специална програма за защита на популацията.

Сега Индия се надява нейните успехи да послужат за пример и в други държави в Югоизточна Азия, където тигрите все още са застрашен от изчезване вид. Според експерти в Азия на свобода живеят максимум общо 4 хиляди екземпляра, като 3 000 са в Индия.

Международният ден на тигъра се отбелязва всяка година на 29 юли. Той беше иницииран през 2010 година, за да привлече вниманието на световната общественост към застрашения животински вид.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.