1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тома Белев: Имаме проблеми в наредбата за екологични оценки

Тома Белев: Имаме проблеми в наредбата за екологични оценки

Инвеститорът може да манипулира оценките и да доказва винаги, че неговото строителство не оказва въздействие

Агенцията по околната среда в Бургас твърди, че никъде в документите не става ясно, че това са дюни. Даже директорът на бургаската екоинспекция отрича това да са дюни и твърди, че мястото никога не е било категоризирано като дюни и иска това да се докаже. “Проблемът е в неприлагането на законите и в явното неразбиране как трябва да се прилагат те”, констатира Тома Белев-представител на федерация “Зелени Балкани” пред БНР.

"Има Закон за устройство на територията /ЗУТ/, който казва че дюните са публична държавна собственост, че не подлежат на продажба и по тях не може да се извършва строителство.  Законът за устройството на Черноморското крайбрежие и наредбата за тази карта са в сила от 2008 г. и отдавна трябваше да са изготвени тези карти, които да прилагат закона. Когато тях ги няма, всъщност ние не прилагаме закона. Фактически закон е приет в 2007 г., влязъл е в сила от 2008 г., но не се прилага защото няма инструментите вече пета година?!. Затова ще имаме наказателна процедура за България. Всичко случило се не би могло и не би трябвало да става в една нормална държава. Това е територия от мрежата “Натура 2000” и е нормално по устройствен план да е разписано, че строеж е несъвместим. 

"Ясно е, че инвеститорът си поръчва докладите и той заплаща за тях. За мен порок в процедурата има, но той не е само в тази процедура, а по принцип във всички процедури. Първият порок е в неработещия закон. На второ място трябва да се види тази наредба за оценка на горите и горските територии. Ако тя допуска един експерт да отиде на терен и да не види дюните, да ги оцени като гора и ден след това да ги препродаде съответно на три-четири пъти по-голяма цена, значи има проблем в самата наредба, т.е. тя не избира пазарни цени. След това, имаме проблеми в наредбата за екологични оценки, за съвместимост. Ако тази наредба позволява инвеститорът по такъв начин да манипулира оценките и да доказва винаги, че неговото строителство не оказва въздействие, значи имаме съществен проблем в тази наредба. В конкретния случай държавата има полезен ход, защото тя по принцип има винаги възможност да контролира." Така представителят на федерация “Зелени Балкани" констатира проблема с дюните.

"Има множество ходове да се развали сделката, инвеститорът да си получи даденото на държавата, за да избегнем наказателните процедури. Едната процедура е за държавна помощ, другата за нарушаване Директивата за природните местообитания. Това не може да продължи и да няма никаква реакция от страна на държавата. Спешният порядък на извършването на тази сделка, на фона на празничните дни, можеше да бъде незабелязан и от нас и всичко да си продължи по стария начин", заяви Белев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.