1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Три пъти по-мръсен от нормата е въздухът в Пловдив през зимата

Три пъти по-мръсен от нормата е въздухът в Пловдив през зимата

Основни причинители на замърсяването са битовото отопление и автомобилите

Три пъти над нормата са прахът и азотният диоксид във въздуха над Пловдив през зимните месеци. Това показва изследване на пловдивската Енергийна агенция. Ако до юни не бъдат предприети мерки за по-чист въздух в града, общината ще трябва да плати големи глоби, каза шефката на агенцията Лияна Аджарова.

Основни причинители на замърсяването са битовото отопление и автомобилите. Над 17 хиляди семейства се отопляват с брикети. Общо 20 мерки за подобряване на качеството на въздуха са набелязали от Енергийната агенция.

Сред тях са хората, които се отопляват с брикети, да минат на газ, парно или по-качествени въглища, смята Аджарова. Проблемът с другия замърсител - автомобилите. според нея ще бъде решен, като бъдат агитирани пловдивчани да ходят пеша или с велосипеди. Програмата за пречиставне на въздуха предвижда през зимата да се хвърля само сол по улиците, без пясък, както и основните булеварди в града да се мият три пъти седмично.

Проучването сочи, че най-мръсен е район „Централен", където са установени по 58 тона прах във въздуха годишно. Най-чист е район „Тракия", там са отчетени 5 тона прах във въздуха годишно.

Глобата за всеки ден, в който е констатиран замърсен въздух над нормата, е 110 402 лева.

Санкциите ще се налагат от 11 юни. Те касаят 30-те български общини с най-замърсен въздух, сред които е Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.