1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Централите на възобновяема енергия са на път да заплащат цена за достъп до мрежата

Централите на възобновяема енергия са на път да заплащат цена за достъп до мрежата

Разпределителните компании правят разходи по диспечиране и координиране на променливите ВЕИ, които остават за тяхна сметка

Централите на възобновяема енергия са на път да заплащат цена за достъп до мрежата, което ще ги натовари с допълнителни разходи. Две от трите електроразпределителни дружества предложиха Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да одобри такива цени. Във вторник такова искане отправи "Енерго-про", което обслужва Североизточна България. Ден по-рано подобно предложение в ДКЕВР внесе и EVN, което оперира в югоизточната част на страната. Идеята на компаниите е енергийните производители да бъдат третирани равноправно с потребителите, които заплащат за достъп до съответната мрежа през цените на тока. В момента разпределителните компании правят разходи по диспечиране и координиране на променливите ВЕИ, които остават за тяхна сметка, пише "Капитал Daily".

С 20-процентната такса, която предстои да бъде гласувана в парламента, и разходите по балансиране, които ВЕИ производители ще започнат да плащат от догодина, общите отчисления от приходите им ще надхвърлят 30%.

Според технологията

Предложението на "Енерго-про" предвижда собствениците на централи на биомаса да плащат по 4 лв. на произведен мегаватчас, а тези на водни - по 4.90 лв. При вятърните и фотоволтаичните паркове цените трябва да бъдат съответно 6 и 8 лв. на мегватчас, са изчислили от "Енерго-про". Тези разчети се различават от предложенията на EVN, според които всички производители на електроенергия заплащат еднаква, фиксирана цена на ден от 1.65 ст. на инсталиран киловат. Така се изравняват разходите, които причиняват различните типове централи.

"Справедливо е променливите разходи да се покриват на база на количествата енергия, а не на инсталирана мощност", обясни управителят на "Енерго-про енергийни услуги" Пламен Стефанов. По думите му разходите, направени за всеки производител, се разпределят върху различен брой часове, в които работи дадена централа. Затова цената е по-висока при вятърните и фотоволтаичните проекти, отколкото при водните централи и тези на биомаса. Ако ДКЕВР одобри цените, Стефанов очаква "Енерго-про" да набира около 4.5 млн. лв. годишно.

От компанията ЧЕЗ, която управлява разпределителната мрежа в Западна България, заявиха, че са предоставили исканата от ДКЕВР информация относно присъединените екоцентрали и произведените количества електроенергия, но все още обмислят идеите за цени за достъп.

По колко ще плащат "зелените"

Цените за достъп могат да бъдат въведени съгласно Закона за енергетиката, но представители на фотоволтаичния бранш обясниха, че досега ЕРП не са им представили в детайли какви разходи стоят зад исканите цени и дали те наистина са обосновани. "EVN трябва да докаже защо точно такава цена за достъп поиска. Тя трябва да бъде разходно обусловена", коментира пред "Капитал Daily" главният изпълнителен директор нa Helios Power Иво Иванов. Компанията управлява няколко фотоволтаични парка и по думите на Иванов цената за достъп на EVN може да отнеме 2-2.5% от приходите им. Сметките показват, че за слънчева централа от 1 мегават в мрежата на EVN собственикът й ще трябва да плаща малко над 6000 лв. годишно. При годишна работа 1300–1400 часа и средна преференциална цена на фотоволтаичните централи от 495 лв. на мегаватчас производител от такава централа ще отдели 0.8-0.9% от годишните си приходи.

Според Иванов създаването на нови такси без яснота как ще се правят реформите прави енергийната система още по-нестабилна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.