1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени: На Луната има много повече вода, отколкото се предполагаше

Учени: На Луната има много повече вода, отколкото се предполагаше

Получените данни свидетелстват за това, че в теорията за възникването на Луната има големи пропуски

Новият анализ на образците от почвата на Луната показват, че в тях има 100 пъти повече вода, отколкото се смяташе по-рано, съобщава РИА Новости.

Както съобщават американските учени в статия, публикувана в списание Science, това ще наложи да се преразгледат представите за химическия състав на лунните недра и обстоятелствата около зараждането на Луната. „За разлика от голяма част от минералите с вулканичен произход, които са в магмата, те са „опаковани" в кристална обвивка, която предотвратява изпарението на водата и на други изпаряващи се вещества по време на изригването. Анализът на тези образци е най-добрата възможност, за да се направи оценка на съдържанието на вода в недрата на Луната", заявява един от авторите на работата Джеймс ван Орман.

В резултат на измерванията се изяснило, че съдържанието на вода в тези образци е между 615 до 1410 части на милион, което е повече от 20-100 пъти от резултатите, получени по- рано. Според учените, получените данни свидетелстват за това, че в теорията за възникването на Луната има големи пропуски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.